Do-more Simulator - AdvancedHMI bağlantısı

 


Advanced HMI ile bilgisayar ekranını HMI a dönüştürebiliyorsunuz. Advanced HMI da Do-more PLC Simulatör gibi ücretsiz bir yazılım.. Kodlama bilmeden kolayca kullanılabiliyor. Advanced HMI aslında bir Visual Studio çözüm dosyası.. İndirmek için firma sayfasına girip ADD TO CHART butonuna tıklayın. Sonrasında CHECKOUT butonuna tıklayın. NEW?PLEASE PROVIDE YOUR BILLING INFORMATION başlığı altındaki basit bir formu doldurmak gerekiyor. Ardından indirme linki gözüküyor.

Sizde yoksa, Microsoft Visual Studio Community programını indirmeniz gerekiyor. Kurulum yaparken masaüstü program geliştirme niyetindeyim seçeneğini tıklayın.. AdvancedHMIv35.sln dosyasına çift tıklayın. Visual Studio açılacaktır. 



Sağda bulunan çözüm gezgini penceresinde MainForm.vb dosyasına çift tıklayın. HMI formu ekranda belirecektir. Ardından üstte bulunan Derle > Çözümü Derle menüsünden çözümü derleyin. Artık soldaki AdvancedHMI bileşenleri, Araç Kutusuna tıklayınca gözükecektir.




İstenen bileşeni tutup, form üzerine bırakıyorsunuz. Ardından sağ tarafta beliren bileşenin özelliklerini ayarlıyorsunuz. Sonra yukarıda bulunan play (başlat) butonuna tıklayarak programı çalıştırıyoruz.


Forma eklenecek bileşenler ve özellikleri

Formu seçin, WindowState özelliğini Maximized yapın. Böylece form (HMI) çalıştığında tam ekran olacaktır. Formun TopMost özelliğini True yapın. Böylece form hep en üstte çıkacaktır. Formun ControlBox özelliğini False yaparsanız, formu kapatmak için gereken sağ üstteki semboller kaybolacak, kullanıcı formu kapatamayacaktır. Şuan için son söylediğimi yapmayın, formu kapatmak zor olacaktır.

Önce forma ModbusTCPCom bileşenini tutup bırakarak ekleyin. Özelliklerinde IPAddress için 127.0.0.1 (Do-more ve AdvancedHMI aynı bilgisayarda ise) yazın. Evet, Advanced HMI ve Do-more Simulatör modbus TCP ile haberleşiyor.



Resimdeki gibi 2 adet MomentaryButton, bir tane BasicIndicator, bir tane DigitalPanelMeter, bir tane Gauge (ibreli zımbırtı) forma ekleyin. 

Butonların Text özellikleri ile yazılarını değiştirin. ButtonColor özelliği ile renklerini ayarlayın. START butonunun PLCAddressClick özelliğine 00001 diğerine 00002 yazın. Butona basıldığında, plc içinde MC1 ve MC2 (modbus coil) ye bilgi yazılacaktır.

BasicIndicator Color1 özelliğini kırmızı, Color2 özelliğini yeşil yapın. PLCAddressSelectColor2 özelliğine 10001 yazın. Rengini bu adresten okuduğu değere göre değiştirecektir. Plc de 10001 modbus adresi karşılığı MI1 olmaktadır. Bu yazıda en aşağıda Do-more plc için modbus hafıza alanı ile ilgili bilgiler vermiştim.

Gauge PLCAddressValue için 40001 yazın. Maximum özelliğine 1000 yazın.

DigitalPanelMeter PLCAddressValue için 40001 yazın. Yani her ikisi de değerlerini plc de bulunan MHR1 register dan alacaktır. PLCAddressKeyPad özelliğine de örneğin 40002 adresi girilirse, elemana tıklayınca açılacak keypad ile o adrese bilgi yazılabilecektir.


PLC programı




Bu programı nasıl yazacağız derseniz, serinin ilk yazısını okumalısınız. START butonuna basınca MC1 (modbus 00001) aktif olacaktır. MI1 ve Y0 çıkışı aktif olacaktır. HMI ekrandaki göstergeler artmaya başlayacaktır. STOP butonuna basınca göstergeler duracaktır.. ST4, 1 saniye arayla, ST5 100 milisaniye arayla sinyal üretmektedir.


Sonuç


Resimde Do-more plc programlama ekranında canlı simülasyon ve AdvancedHMI ekranı görülmektedir. AdvancedHMI ekranını bu şekilde küçük görmek isterseniz, formunWindowState özelliğini Normal yapın. AdvancedHMI yazılımını, modbus destekleyen herhangi bir plc ye de bağlayabilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

Uzak I/O modülü olarak PLC kullanmak