Delta PLC Simulator ve Factory IO bağlantısı

 


ISPSoft 3.17 (ve COMMGR 1.14) ile Factory IO bağlantısını Youtube da anlattım. Yani gerçek bir PLC olmadan simülasyon yapabilirsiniz. 

Video da ayrıca modbus ascii protokolü ile çalışmak isteyen yazılımcı arkadaşlar için de biraz bilgi var. Normalde bu protokol seri port üzerinden kullanılıyor. Fakat DVP Simulator, bu protokolü, tcp/ip 10002 portundan kullanıyor. Yazılımcı arkadaşlar, Kepserver ile haberleşerek veya Kepserver olmadan direk modbus ascii protokolünü kullanarak plc (veya simulator) ile iletişim kurabilirler..

ISPSoft da plc ye program yüklerken veya simülasyon yaparken 10002 portunu ve bu protokolü kullanıyor. Şahsen protokol hoşuma gitti.. Sadece ascii karakterler kullanıldığından kullanımı gayet basit. Bizim barkod yazıcılar gibi sadece ascii karakterler ile çalışıyor.

Videoda da göreceğiniz gibi plc simulator, modbus server (veya slave) olarak çalışıyor ve birden fazla client (veya master) bağlanmasına izin veriyor. Hercules, Kepserver ve ISPSoft hepsi client (istemci) olarak sunucuya bağlanıyorlar.

Hercules ile plc simülatöre gönderilen sorgu komutu..

:010105000001F8 detayı şöyle..

01 plc nin slave id bilgisi

01 modbus coil okuma komutu

0500 Y0 modbus hafıza adresi

0001 kaç byte okuma istendiği

F8 LRC bilgisi, gönderilen byte lardan hesaplanıyor

Bu siteye gidin.. Hex seçin.. Boş kutuya 010105000001 girin ve LRC Calculate butonuna basın F8 çıktığını göreceksiniz. 

Plc simülatörden bu sorguya karşın gelen cevap.. 

:01010101FC detayı şöyle..

ilk 2 byte yukarıdakiyle aynı..

01 arkadan gelecek byte sayısı

01 Y0 1 yani aktif durumda

FC yine LRC bilgisi..


Gerçek bir Delta plc'ye bunun gibi komutları yollayarak, gelen cevapları okuyarak plc'yi uzak I/O gibi kullanabilirsiniz. Bunun için C#, Visual Basic, Java, B4J (java üzerinde koşan basic) veya VBA kullanabilirsiniz. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

Uzak I/O modülü olarak PLC kullanmak