Do-more Simulator - Factory IO bağlantısı

 




Size bağlantıyı anlatmak için 21 Senaryodan en basit olanı yani birinciyi seçtim..


Senaryo basit, factory io da play butonuna basınca kutu ilerleyecek.. Konveyör sonundaki sensör kutuyu görünce konveyör duracak. Factory io da Files > Drivers menüsünde CONFIGURATION butonuna tıklayıp, Modbus TCP/IP Client seçiyoruz. Host kutusuna 127.0.0.1 yazıyoruz. Do-more Sim server veya slave olarak çalışıyor.. Factory io, client veya master olarak çalışıyor.


Do-more Sim çalışınca, factory io nun bu ekranında Connect butonuna basmamız ve yeşil renkli bağlantı simgesini görmemiz gerekiyor.



Programı yazınca, factory io da Connect butonuna bastım. Factory io da, play butonuna henüz basmadım. Program bir satırdan oluşuyor. Geriye kalan üç satır, modbus sinyallerini plc girişlerine (X0, X1) ve plc çıkışlarına (Y0) aktarmaya yarıyor.. Factory io da Coil 0, sensörü temsil ediyor. Factory io, Do-more simülatörün modbus hafıza alanında MC1 e yazıyor.. Sensör, kutu yokken çıkış verdiğinden üstteki resimde MC1 in aktif olduğunu görüyorsunuz. Bu durumda üçüncü satırdan dolayı, X1 de aktif oluyor. Kafanız karışmasın X1, plc giriş sinyali ama bu şekilde çıkış gibi kullanılabiliyor.




Factory io da, play butonuna bastım fakat konveyörün çalışmadığını gördüm. Resimde gözüküyor, X0 ve X1 aktif olmasına rağmen Y0 çıkışı aktif olmuyor. Bu enteresan durum, Do-more simülatörde yapmamız gereken bir ayarı, yapmadığımızdan oluşuyor..


Simülatörde, resimdeki gibi Sim butonu altında Enable Inputs tikini kaldırmanız gerekiyor. Simülatörde girişler pasif duruma dönüşecektir.



Simülatörde girişleri pasif hale getirince, konveyör çalışmaya başladı..


Evet tahmin edeceğiniz gibi, kutu konveyör sonuna gelince sensör kutuyu gördü. Konveyör durdu.. Artık çözmek için, 20 senaryonuz var malesef :)


Do-more plc modbus hafıza alanı

Do-more plc de modbus haberleşme için ayrı bir hafıza alanı oluşturulmuş.. Eğer plc internete bağlıysa, modbus komutlarından plc giriş, çıkışları etkilenmesin, riskli veya tehlikeli olabilir diye düşünülmüş.

MC1..MC1023 : Modbus Coils, adres 1 den başlıyor, okunup yazılabiliyor

MI1..MI1023 : Modbus Inputs, adres 10001 den başlıyor, sadece okunuyor

MHR1..MHR2047 : Modbus Holding Registers, adres 40001 den başlıyor

MIR1..MIR2047 : Modbus Input Registers, adres 30001 den başlıyor, sadece okunuyor

Evet MI1 sadece okunuyor dedik ama plc programında dördüncü satırda yazıyoruz diye düşünebilirsiniz. Yazıyor ama plc kendi içinde yazıyor.. Sadece okunur kelimesi, plc server olarak çalışırken, ona bağlanan client (factory io) için geçerlidir.. 

Modbus tcp nin nasıl çalıştığını görmek için factory io dışında önceki yazıda paylaştığım, modbus tcp master programını da kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

Uzak I/O modülü olarak PLC kullanmak