Do-more Simulator - modbus TCP



Önceki yazıda bir plc satın almadan program yazmayı ve programı test etmeyi, yani sanal plc simülatörü kullanımını anlatmıştım. Simülatör için resimdeki gibi basit bir program yapıyoruz.. ST4, plc nin saniyede bir ürettiği sinyaldir. Help butonu ile ulaştığımız yardım penceresinde ST4 ü aratırsak, başka hangi çeşitlerinin olduğunu görebiliriz. 



ST4 sinyali, MHR1 isimli bir register i her seferinde bir artırmaktadır. MHR1 değeri 4000 den büyükse veya X1 girişi aktif olursa MHR1 sıfırlanmaktadır. MHR, modbus client lar için hizmet eden özel bir holding register grubudur. MHR1 (40001), MHR2 (40002).. diye devam eder.



Simülatör, 502 numaralı porttan modbus server olarak çalıştığından modbus poll veya modbus tcp master isimli program ile simülatöre bağlantı kurabiliriz. Modbus tcp master programını buradan da indirebilirsiniz. Resimde görüldüğü gibi iki farklı program aynı anda simülatörden bu değeri okumaktadır.. Linkten indirdiğiniz programda en üstteki kutuya 127.0.0.1 adresini girip Connect butonuna tıklamanız gerekiyor. Ardından Loop butonuna tıklayın, program sürekli okuma yapacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

Uzak I/O modülü olarak PLC kullanmak