Do-more PLC Simulator

 


AutomationDirect diye bilinen plc firmasının bir yazılımı olan Do-more Designer programını inceledim.. Simülatör, eğer plc donanım olarak elinizde yoksa yazdığınız merdiven programını test etmek amacıyla kullanılıyor. Program ücretsiz ve asıl ilgimi çeken programla birlikte kurulan plc simülatörü.. Simülatör bir yazılım olmasına rağmen, gerçek bir plc gibi çalışıyor, modbus tcp veya seri port kullanımını destekliyor.. Gerçek plc gibi bilgisayarda çalışan simülatöre softplc deniyor. Buradaki soft, yumuşak anlamında değil, software anlamında oluyor tabi :) Bu yüzden bu program, plc programlamayı öğrenmek için güzel bir seçenek olur diye düşündüm. Simülatör, direk modbus server özelliği aktif olarak açıldığından, isterseniz Factory IO ile de iletişimi sağlayarak güzel bir plc öğrenme ortamı oluşturmanıza olanak sağlayacaktır. 

Büyüklüğü 300 MB civarında olan programın şuan son sürümü olan 2.9.4 versiyonunu, paylaştığım linkten indirdiyseniz, basit bir program yazalım ve simülasyon yapalım.

Programı açınca Select Project isminde bir pencere geliyor, önceden yaptığınız projeleri açmak için kullanılıyor. Close butonuna tıklayarak bu pencereyi kapatın.



Yukarıda bulunan New butonuna tıklayın, Do-more Simulator seçeneğini seçtikten sonra OK butonuna tıklayın..


Merdiven ekranı gelecektir. Resimdeki gibi ilk network ün en başına tıklayın ardından sağ tarafta açılan menüde Contact altında en üstte bulunan normalde açık kontağa çift tıklayın. Tutup çekerek de kontağı yerleştirebilirsiniz.



Açılan küçük pencerede kontak ismi olarak X0 girip, üstteki yeşil okey (onay) simgesine tıklayın..



Şimdi de network ün sonunda NOP yazan kutuyu seçin ve sağ taraftan Timer/Counter/Drum altından TMR (timer) a çift tıklayın. Açılan pencerede OK butonuna tıklayın. Timer üzerine çift tıklayarak preset değerini 3 saniye olarak girin.


 

Yeşil okey simgesine tıklayarak onaylayın.. X0 ın sağındaki alanı seçin, Ctrl ve aşağı ok tuşlarına aynı anda basın. (veya menüde Edit > Wire > Down) Buraya da X1 kontağını ekleyin. 

Bu arada X0, X1 .. plc girişleri, Y0, Y1 .. plc çıkışları olmaktadır.. Simülatörde dijital olarak 16 giriş, 16 çıkış bulunmaktadır, bunların yanısıra 8 analog giriş ve 8 analog çıkış mevcuttur.

2. Network başına yine normalde açık kontak ekleyin. İsim olarak T0.Done yazın. Göreceksiniz ki T0 nokta yazınca seçenekler (done, reset..) sıralanacaktır. Normal çıkış eklemek çok daha kolay, 2. network sonundaki NOP kutusuna çift tıklayın açılan pencerede Y0 yazarak onaylayın. 



Network solundaki sarı çizginin anlamı, onaylamanız gerekiyor demektir. Üstte basılı olan Edit Mode butonu yanındaki Accept butonuna tıklayarak onaylayın. Sarı çizgi gidecek yeşil çizgi gelecektir. Yeşil çizgi, programın hard diske kaydedilmediğini gösteriyor. Edit Mode butonuna tıklayarak düzenleme modundan çıkın. Save butonuna tıklayın, istediğiniz bir isim vererek projeyi kaydedin. Açılan pencerede OK butonuna tıklayın. Yeşil çizgi gidecektir.

Şimdi simülasyon zamanı, üstte bulunan Do-more/Sim butonuna tıklayın, simülatör açılacaktır.



Write PLC butonuna tıklayarak programı sanal plc (simulator) ye aktaralım. Açılan pencerede OK butonuna tıklayın. Simülatörü aşağı çekin, simülatörde X0 a tıkladığınızda, 3 saniye sonra Y0 çıkışının aktif olduğunu göreceksiniz. 



Simülatör üzerinde bulunan RUN/TERM/STOP anahtarı vardır. STOP konumuna alırsanız plc de çalışan program duracaktır. RUN konumuna alıp, tekrar TERM konumuna aldığınızda program çalışmaya devam edecektir. Simülatörü kapatmak için merdiven yazdığımız ekranda Do-more/Sim butonuna tıklayın..

Simülasyon yaparken üstteki resimde görülen Status (durum) butonu basılı konumda olmalıdır. Yine program penceresinde en altta plc bağlantı durumu görülebilmektedir.



Programda X0, X1 yerine C0 ve C1 de kullanabilirdik. Simülatörde C Memory olarak görülen bu bitler dahili kalıcı hafızadır. Yani plc STOP ardından RUN yapılırsa hafızasını yitirmez.. Bu bitleri program penceresinden kontrol edebiliyoruz. Simülatör açma butonunun yanındaki Data butonuna tıklayın, sol tarafta yeni data penceresi açılacaktır. Kutucuğa C0 yazın.. Ardından sarı simgeye tıklayın.. On/Off butonlarına basıp üstteki siyah simgeli butonlardan birine basın.. Açılan pencerede Yes butonuna tıklayın. Bu pencerenin sürekli açılmaması için soru ekranında gözüken kutucukları da işaretleyebilirsiniz. Simülatörde C0 bitinin yandığını göreceksiniz.



Programı ve simülatörü ilk kez açtığınızda Windows güvenlik duvarı sizi uyaracaktır, burada programa yetki verin, aksi halde program ve simülatör haberleşemezler..

Programda Help butona tıklayınca dökümantasyon, yardım sayfası açılacaktır. Ayrıca Tia Portal da olduğu gibi merdiven sayfasında normalde kuru kontaklardan birini seçip F1 tuşuna basarsanız ilgili yardım sayfası açılacaktır..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

Köpüğü alınmış Windows AtlasOS