Bonsai3D yazıcı

 



Youtube'da izle.. (sesi açmayı unutma)

Yeni bir Reprap tarzı 3D yazıcı montajı yaptım. Orjinal tasarımı, parçaların daha kolay basılabilmesi açısından ve elimdeki malzemelere göre biraz değiştirdim. Bonsai3D parçalarını thingiverse'den indirip basabilirsin. Burada da yazıcının bir kaç resmini görebilirsin. Reprap yazıcı, parayla satılmayan kendimizin yaptığı yazıcılardır. Baskı alanının, dolayısıyla kendisinin küçük ve taşınabilir olması, elimde yazıcı yapacak malzemelerin olması beni bu yazıcıyı yapmaya teşvik etti. Yazıcının baskı alanı 130x140x100mm dir. 

Yazıcı yapılırken 20x20 alüminyum sigma profil kullanılıyor. Profil boylarını, orjinal tasarım dosyalarını indirdiğinde, Bonsai_BOM dizininde görebilirsin. Benim tasarım farklı olduğundan x ekseni profilleri 190mm, z ekseni profilleri (2 adet), 230mm olmalıdır. Y ekseni profilleri 220mm olarak kalabilir. Filament rulosunun oturduğu en üstteki profil 300mm olabilir.

Yatak (Bed.stl 120x140mm) için ısıtıcı kullanmadım. Orjinali gibi şerit mıknatıs ile bağlantı yaptım. 130x150mm 3mm pleksi levha'yı mıknatıs ile yatağa tutturdum. Baskının pleksi levhaya tutunabilmesi için pleksi üzerine mavi renkte, 3M marka maskeleme bandı yapıştırabilirsin.


Elektronik malzemeler

Motorlar, z ekseninde iki adet, extruder için bir adet, x ve y eksenleri için birer adet kullanılıyor. Extruder, filamenti nozzle'a ittiren aksama deniyor. 


Mekanik parçalar 


Mekanik parçaların kullanımı

Z ekseni motor millerini, M5 tije tutturmak için hava hortumu kulandım. Mil ve tij birbirine değmemeli arada 2-3mm boşluk kalmalıdır. Kauçuk kaplı bir eldiven veya kaymayan bir malzeme ile tiji, hava hortumuna döndürerek 1cm kadar geçirebilirsiniz. Hava hortumunu motor miline geçirmek için öncesinde çakmakla hortumu biraz ısıtmak yeterli olacaktır.

https://www.thingiverse.com/thing:6864340/files adresinden parçaları indirip bastıysan işe başlayabiliriz. prusa_i3_x-idler ve Y_Idler parçalarının içine ikişer adet 624 rulman koymamız gerekiyor, kayış dönüşü için. Bunun için uzun M4 vida alırsanız, vida başına yakın kısımda diş açılmamış oluyor. Daha iyi oluyor ama şart da değil. Bu vidaların havşa başlı olması daha iyi olacaktır. Aksi halde vida başı, x-idler parçası monte edildiğinde M5 tije sürtebilir. 624 yerine 623 rulman kullanırsan, M3 vida kullanmak gerekecektir. 623 bende yoktu, bu rulmanı kullanırsan kayış daha estetik gözükecektir.. 

Prusa_i3 ile başlayan x ekseni parçalarını M5 somun ve insert somun olarak iki tip oluşturdum. Insert nut bulman gerekmiyor, normal M5 somun için olan parçaları basabilirsin. Aklında olsun, insert somunu havyanın ucuna takarak ısıtıp, plastik parçaya soktuğunuzda güzel ve sağlam bir bağlantı oluşuyor.


X ekseninde krom miller plastik parçalara sıkı geçmelidir. Sıkı geçmiyorsa milin üzerine bir kat maskeleme bandı sarabilirsin.

625 rulmanları Z_Rod_Mount parçalarının içine yerleştirin.

Micro switch'leri millere (x ve z) kablo bağı ile bağla. X ekseninde switch sol tarafta olacaktır. Micro switch'i iki kablo bağıyla bağlamak için Y_Enstop.STL parçasını kullanabilirsin.

Yatağı (Bed) üstüne yerleştireceğimiz 4 adet profili birbirine bağlarken, uzun ömürlü olması açısından ben metal köşe bağlantılar kullandım. Bunun yerine General_Corner_Bracket.stl parçasını kullanabilirsin.

funbot_plate parçası için 8mm veya daha kalın mdf kullanabilirsin. Büyük delikler sigma profile vida ve profil somunu ile bağlanacaktır. funbot_electronics_base ve funbot_lcd_holder parçalarını diş dibi 3mm kalınlığında olan ağaç vidaları ile mdf parçaya tutturabilirsin. Elektronik parçaların oturacağı yuvada havşa başlı vida kullanın ve bağlantıdan sonra vidaların başını elektrik bandı ile kapatırsan iyi olacaktır.


Motor yönleri

Motorları ilk defa çalıştırdığında ters dönebilir. LCD ekranda Prepare --> Move axis ile motorları pozitif yönde (butonu sağa çevirince) döndürdüğünde, x sağa, y öne, z yukarı doğru hareket etmelidir. Yönü değiştirme işi kolay.. Motorun A+ A- B+ B- şeklinde 4 telden oluşan bağlantısı vardır. B+ ve B- ye bağlı tellerin yerini değiştirirsen, dönüş yönü de değişecektir. Kabloya müdahele etmeden de Configuration.h dosyasında aşağıdaki parametreleri değiştirebilirsin :

#define INVERT_X_DIR false
#define INVERT_Y_DIR true
#define INVERT_Z_DIR true


Firmware

Arduino Mega için Marlin firmware'i buradan indirebilirsin. Ben gerekli ayarları yaptım. Ama kullandığın GT2 kasnak diş sayısına göre veya yazıcı ölçülerini değiştirirsen, Configuration.h dosyasında bazı değişiklikler yapman gerekebilecektir. Bu dosyayı Notepad ile açabilirsin. Ben 16 dişli kasnak kullandım. O yüzden x ve y ekseninde 1mm hareket için 100 pals gerekiyor. Z ekseninde 4000 pals, extruder için de 100 pals gerekiyor.

#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT   { 100, 100, 4000, 100 }



Reprap calculator sayfasından hesaplamaları yapabiliyoruz. Örneğin 20 dişli kasnak kullandıysan, 100 yerine 80 yazman gerekecektir. Eğer yazıcı ölçülerini büyüttüysen, yazılımsal olarak maksimumları belirten aşağıdaki değerleri ayarlaman gerekecektir.

#define X_BED_SIZE 130

#define Y_BED_SIZE 140

#define Z_MAX_POS 100

Gcode dosyanızda bu değerleri aşan bir bilgi varsa yazıcı bu mm cinsinden değerleri aşmayacaktır. Configuration.h ile işimiz bittiyse Marlin.ino dosyasını Arduino'ya yüklemeden önce U8glib kütüphanesini kurmamız gerekiyor. Araçlar ve Kütüphaneleri Yönet, menüsünü kullan. (Arduino IDE 1.8.19) Kartın Arduino Mega, işlemcinin ATmega2560 olduğunu ve com port seçimini kontrol et..


Elektronik bağlantılar

Home pozisyonları için micro switch kullanıyoruz. Normalde kapalı kontaklarını ramps kartına giriyoruz. Detaylar için aşağıdaki resime bakabilirsin. E3D üstündeki soğutucu fanı ve ramps'i soğutan 40x40 fanı direk 12V'a bağla. Yani power adapter yazan sokete bağlayabilirsin. 4 pinden oluşan bu sokete 12V, resimde olduğu gibi yukarıdan aşağıya + - + - olarak bağlanmalıdır. Sisteme, part cooling fan (basılan parçaya üfleyen) ve BLTouch servo bağlamaya gerek duymadım. 40x40 fan gürültülü geldiyse 3 adet 220ohm direnci paralel bağlayarak fan kablosuna seri olarak bağla. Ama bu işlemi sakın ola ki E3D hotend fanına yapma. Bizzat yaşadım, fan tam hızda dönmezse nozzle'da tıkanmalar oluyor.




Eksenlerin dikliğinin ayarlanması

X ve y eksenleri birbirine 90 derece dik olmalıdır. Bunun ayarlanması için hotend tutucu parçaya üzerine maskeleme bandı sarılmış bir kalem tuttur. Pleksi üzerine normal A4 kağıttan keseceğiniz parçayı bantla. LCD ekran yardımıyla, kağıt üzerine örneğin 10x10cm bir kare çiz. Kumpasla iki köşe aralarındaki mesafeyi ölç. Mesafeler eşit olmalıdır. Eşit değilse, ön taraftaki iki Y_Rod_Mounts parçasını gevşet ve bir yöne doğru hafifçe çekerek vidaları sabitle. Çizimi tekrar yaptırarak doğru sonuca ulaşmalısın.



Z eksenini oluşturan iki sigma profili sabitlerken 90 derece gönye ile profillerin dikliğini kontrol et. 

Eksenlerin dikliğini thingiverse'de bulduğum bu parçayı basarak kontrol edebilirsin.




Her baskıdan önce yapılacaklar 

  • Prepare --> Auto home menüsünden nozzle'ı home pozisyonuna alıyoruz. Nozzle tablanın ön sol köşesine gelecektir. 
  • Prepare --> Move axis --> Move X --> Move 10mm menüsünden x eksenini 60mm'ye alıyoruz.
  • Prepare --> Move axis --> Move Y --> Move 10mm menüsünden y eksenini 70mm'ye alıyoruz. Böylece nozzle, yaklaşık olarak tablanın ortasına geliyor.
  • Nozzle'ın altına bir A4 parçası kağıt koyuyoruz. Kağıdın kalınlığı 0.1mm olmaktadır. Prepare --> Move axis --> Move Z --> Move 0.1mm menüsünden z eksenini, aşağı doğru alarak, nozzle'ın kağıdı tırtıklamasını (değmesini) sağlıyoruz. Bu noktada nozzle, kağıda çok baskı yapmamalıdır. Kağıdı el ile ileri geri oynatınca tırtıklamayı hissedersin.
  • Prepare --> Move axis --> Move X --> Move 10mm menüsünden x eksenini home pozisyonuna doğru ve maksimum olduğu pozisyona göre kaydırıyoruz. Yani tablanın solunda ve sağında, kağıda olan nozzle baskısını kontrol ediyoruz. Bu baskı her yerde aynı olmalıdır. Örneğin, x'i home(sıfır) pozisyonuna getirince nozzle kağıda değmiyor. X, 60 iken ve x'i 120 iken nozzle kağıdı tırtıklıyor. Böyle bir durumda, nozzle'ı home'a alıyoruz. Prepare --> Disable steppers menüsünü seçiyoruz ki motorlar serbest kalsın. Soldaki m5 gijonu elimizle döndürerek, nozzle'ın kağıdı tırtıklamasını sağlıyoruz. Tırtıklama işini soldan sağa tekrar kontrol ediyoruz. Bu işlem her seferinde olmasa da arada yapılmalıdır. (X eksenini, yatağa paralel olmalıdır)
  • Nozzle, y 70mm iken, x 0 ile 120 arasında kağıdı tırtıklıyor yani eşit oranda temas ediyor. Custom Commands --> Z is 0.1 menüsünü tıklıyoruz. Ana ekrana dönünce, z değerinin 0.1mm olduğunu görürüz. Yani yazıcıya z değerini öğretmiş oluyoruz. (Not: Marlin firmware'i başka kaynaktan yüklediysen bu menü çıkmayacaktır. Firmware başlığı altında bulunan linkten dosyayı indirebilirsin.)
  • Prepare --> Move axis --> Move Z --> Move 1mm menüsü ile z değerini örneğin 15mm yap. Nozzle ısındığında filament akacaktır. Onu alabilmek için nozzle'ı yükselttik.
  • Print from SD menüsü ile gcode dosyasını seçip, baskıya başlayabilirsin.


Artık baskıya hazırsın. Burada bahsettiğim, tek duvarlı küpü basarak dilimleme programınızın ince ayarlarını yapman gerekiyor.

Youtube'da izle.. 






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

Köpüğü alınmış Windows AtlasOS