PC_SIMU ile caraskal simülasyonu


 Youtube da izleyebilirsin..


Şişe dolum hattında programdaki malzemeleri kullanarak hattı kendimiz oluşturmuştuk. Bu kez program dizininde bulunan puente_1 (PC_SIMU\GRAFCET\PUENTE_1) isimli projeyi çalıştırıyoruz. S7-1200 de hangi giriş, çıkışların kullanılacağı bilgisi proje dizininde bir .txt dosyasında görülebilmektedir. İspanyolca yazmışlar ama google translate sağolsun. 

Resimde üst tarafta 2 adet 7-segment display var. Onları ben ilave ettim. Tia Portal da MW50 yani step (adım) numarasını göstermektedir. 

Resimde caraskalın üstünde gözüken limit switch ler hiçbir işe yaramıyor. Yalnızca görsellik için konulmuşlar. Benim gibi onların hangi girişlere bağlandığını ayarlamaya filan kalkışmayın. Programın hatalı çalışmasına neden oluyorlar. Asıl limit switch ler gizli, direk gözükmüyorlar. Detayları görmek için üstte bulunan resmi aşağıya doğru bir kenara çekmeniz gerekiyor. Diyelim bir şeyleri taşıdınız, ve Puente_1.sim programının dağılmamış halini tekrar açmak istediniz.. Size aşağıdaki soru sorulacaktır..


Bu soruya hayır diye cevap vermelisiniz.. Yoksa yapılan değişiklikler diske kaydedilecektir.

Simülasyonun çalışabilmesi için sadece soldaki palet ve sensörü grup olarak seçip biraz yukarı doğru kaydırdım. Vakum yapan malzeme, ürüne yeterince yaklaşmaz ise çalışmıyor malesef.

Üstte bulunan resmi (Fondo.bmp) çektikten sonra, yine üstte bulunan blanco.bmp (resimde boş çerçeve olan) resmini de çekince, yatay ve dikey iki lineer aktüatör meydana çıkıyorlar. Blanco.bmp onların üstünü battaniye gibi örtmek ve saklamak için kullanılmış. 



Dikey hareketi sağlayan aktüatöre çift tık yapınca aşağıdaki özelliklerini gösteren pencere açılıyor..



Objeleri hareket ettirme kutusunda GRUPO_2 yazıyor.. Yani kanca ve altında bulunan vakum aparatlarını hareket ettiriyor. Bu grup yapma işinin nasıl yapıldığını hala çözebilmiş değilim..

Tia Portal da S7-1200 cpu nun yanı sıra, 16 giriş, 16 çıkış ek modülü de kullandım. Önceki yazıda olduğu gibi. Siz daha farklı bir program yazabilirsiniz, SR (set/reset) komutunu kullanarak belkide. Bana bu şekilde daha kolay geliyor..





Son satır da MW50 içeriğinin PC_SIMU da üstte bulunan iki tane 7-segment ekranda gözükebilmesi için..



 Youtube da izleyebilirsin..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

PC_SIMU V3 ile S7-1200 simülasyonu