Free pascal, ücretsiz ve açık kaynaklı bir bilgisayar yazılımı derleyicisidir. Derleyicisi, kısaca FPC olarak anılmaktadır. (Üniversite 1. sınıfta Fortran 77 dersimiz vardı. Bizden sonraki dönemlerde pascal'a geçilmişti.) Pascal programlama dili ile ilgili birçok türkçe veya ingilizce kaynak internette bulunmaktadır.
Derleyici : Yazılımcının yazdığı programı, bilgisayarın anlayacağı makine koduna dönüştürür.
Pascal ailesinin diğer derleyicileri olan Turbo Pascal veya Delphi için youtube eğitim videolarını izlersen pascal programlama dilinin temel komutlarını öğrenebilirsin. Örneğin bu listede ve burada bulunan türkçe videolarda geçen kodları free pascal ile rahatlıkla test edebilirsin. Diğer taraftan, Delphi ticari bir yazılım olarak satılmakta ve bu dil ile yazılan her program, free pascal ile de çalışır diye de bir kural yoktur..
Lazarus
Lazlarla veya ruslarla ilgisi yoktur. Free pascal ile kolayca program oluşturmanızı sağlayan bir Cross-Platform IDE'sidir. Kullanımı kolay bir arayüze sahiptir.
Cross-Platform : Aynı program, Windows, Linux, MacOS veya Raspberry Pi için derlenebilmektedir. (PureBasic de bu iddiaya sahip fakat bu konuda free pascal daha başarılı diye düşünüyorum. PB'de Linux için birçok kodu değiştirmek gerekiyordu)
IDE : Entegre Geliştirme Ortamı anlamına gelir. Yazılımın geliştirildiği ortam da diyebiliriz. Visual Studio benzeri ortamı bize sunar. Örneğin kolaylıkla kullanıcı formu oluşturabiliriz.
Daha fazla lakırtı yapmadan hemen konuya girelim...
Windows için https://www.lazarus-ide.org sayfasında bulunan download now linkinden dosyayı indirip, bilgisayara kurabiliriz. İnecek dosya (v3.6) an itibarı ile 209 MB büyüklüğündedir.
Konsol (komut satırı) uygulamaları
Bu işlerde, türkçe menü olunca kafam karışıyor. Bu nedenle menü için ingilizce devam ediyorum. Bir form oluşturmak gerekmiyorsa, konsol uygulaması yazabiliriz. Dil öğrenirken de genelde konsol uygulamaları ile başlanır. Örneğin, yukarıda linkini paylaştığım, PASCAL-PROGRAMLAMA-01.pdf dosyasında, 5. sayfada bulunan programı deneyelim. Project --> New Project ... --> Simple Program menüsünü seçelim. Sadece aşağıdaki kodu içeren yeni bir editör sayfası açılacaktır.
program Project1;
begin
end.
Pdf dosyasındaki kodu aşağıdaki gibi girelim.
program Project1;
var
a, b, t: integer;
begin
readln(a, b);
t:= a + b;
writeln('Sonuc : ', t);
readln;
end.
Run (F9) butonuna tıklayınca siyah pencere yani komut satırı açılacaktır. Klavyeden sırayla 3 --> Enter --> 4 --> Enter tuşlarına bastığımızda Sonuc : 7 olarak ekranda belirecektir. Sondaki readln komutu, komut satırı penceresinin kapanmaması için kullanıldı. Tekrar Enter'a basarsak pencere kapanır.
Yorumlar
Yorum Gönder