Simplify3D kurulumu ve kullanımı
Neden daha önce kullanmadım ki dediğim 3D yazıcılar için kullanılan dilimleme (slicer) programıdır. Yani, stl dosyasını katman katman ayırarak gcode a dönüştürür.
Yazılımın son versiyonu olan 4.1.2 versiyonunu, sitesinden satın alabilir veya youtube ta simplify3d kurulum diye aratırsan bulabilirsin. 32-bit versiyonu, hem 32 hem de 64 bit sistemlerde çalışacaktır.
Önemli uyarı : Youtube ta veya Google dan bulduğunuz linkten 2-3MB büyüklüğündeki virüslü dosyaları indirmeyin. İndirilen exe dosyayı çift tıklayıp kurmadan önce virustotal e yükleyerek virüs kontrolü yapmayı unutmayın. Youtube ta izlediğin video da kurulum yaparken Windows 10 un güvenlik ayarlarındaki antivirüsü (real-time protection veya gerçek zamanlı koruma) kapattırıyorsa ona hiç bulaşmayın.
Kendi dökümanında Help -> Configuration Assistant menüsünden yazıcınızı seçebilirsiniz demiş ama malesef uğraşmayın çünkü öyle olmuyor. Kendi yazıcınızın ayarlarını manuel olarak yapmanız gerekiyor ki bu yazıda anlattığım konu da budur zaten. Daha sonra bu ayarları bir ayar dosyası olarak dışarı export edebiliyorsunuz.
Tools -> Options içinde hız gösterimini mm/s olarak değiştirin. Solda Models ve Processes diye iki kutu bulunmaktadır. Processes (işlemler) altındaki Add (ekle) butonuna tıklayın. Açılan pencerede Default profili çıkacaktır, bu profil üstüne ayar değişikliklerini kaydedemediğimizden Save as New butonuna tıklayarak yeni bir profil oluşturalım. İsmine herhangi bir şey yazıp ok e tıklayın. Örneğin ben minik yazdım. Aynı pencerede bulunan Show Advanced butonuna tıklayın.
Burada bendeki yazıcıya göre ayarlar girdim, Nozzle çapı 0,4mm, Extrusion multiplier a şuan için 1,00 girin. Extrusion width (genişlik) 0,7mm girdim. Siz nozzle çapından büyük veya nozzle çapı ile aynı bir değer girebilirsiniz. Tek duvarlı örnek bir baskı alıp duvar kalınlığını kumpasla ölçeceğiz, burdan aldığımız sonuca göre extrusion multiplier değerini yazının sonunda ayarlayacağız. Bu ayarı yaptıktan sonra diğer ayarların çok önemi yok aslında. Burada yapılan değişikliklerin hafızaya alınması için Update profile butonuna tıklamak gerekiyor.
Nozzle çapımı bilmiyorum derseniz nozzle sıcaklığını 180-190 dereceye getirip elinizle pla yı ittirip ip gibi sarkıtın, birkaç saniye sonra donacaktır, kumpasla ipin çapını ölçün size nozzle çapı ile ilgili bir fikir verecektir.
Extrusion width, nozzle dan çıkan plastiğin genişliği demektir. Bu değeri doğru olarak basmamız, yapacağımız baskıların düzgün çıkmasına yaramaktadır. Retraction distance olarak 2mm girdim. Bu değer de yapılan baskılarda saçaklanma sorununu ortadan kaldırmaktadır. Bu işi, yazıcı bir hareketten önce filamanı geri çekerek yapmaktadır.
20x20x20mm küpü buradan indirebilirsiniz. Solda Models kutusunun altındaki Import butonu ile küpü programa yükleyebilirsin. Katmanların soğuyabilmesi için fanınız yoksa aynı küpü tekrar import edip, Center and Arrange butonuna basın. Böylece aynı anda iki küp basılacaktır. Tek duvarlı şekilde baskı alabilmek için Layer sekmesindeki ayarlar aşağıdaki gibi olmalıdır. Layer sekmesinin üstündeki Infill percentage (doluluk) %0 olmalıdır.
First layer ayarlarını da biraz değiştirdim ki ilk katman tablaya daha iyi tutunsun. Baskıların hemen bitmesi için Primary layer height, katman baskı yüksekliğini 0,3mm yaptım, siz 0,2mm olarak da bırakabilirsiniz. Test küpünün tek duvarlı baskısını almadan birkaç ayar daha yapalım.
Isıtıcı tablanız varsa Temperature sekmesinde Add temp. controller butonuna tıklayıp tabla yazın ok e tıklayın. Tabla seçiliyken sağ tarafta type (tip) olarak heated bed platform u seçin. Setpoints bölümünde 1 190 yazıyor onu seçip remove a tıklayın ardından istediğiniz sıcaklığı seçip add setpoint e tıklayın. Benim tablada 3M mavi bant olduğundan tabla sıcaklığını 30 derece seçtim... Baskıyı tabladan çıkarmak zor oluyor.
G-Code sekmesinde Update machine definition kutucuğuna tıklayıp yazıcınızın maksimum x,y,z ölçülerini girebilirsiniz. Genelde 200x200x200mm oluyor.
Bu ayarı yapıp en alttaki ok e tıklayınca küp ekranda yer değiştirirse Models kutusunun altındaki Center and arrange (modeli ortala) butonu iş görecektir. Ayarları yaptığımız pencere bir nedenle yok olursa solda processes kutusunun altındaki Edit Process Settings butonuna tıklamak gerekiyor.
Scripts sekmesinde starting scripts (başlangıç) ve ending (bitiş) scripts bölümlerine bunları girdim :
starting :
G21 ; [mm] modeG90 ; absolute mode
M82 ; Absolute E
ending :
M140 S0 ; turn off bed
G1 X0 Y110 F2000 ; baskı bitince tabla dışarı çıkıyor
M84 ; disable motors
Programı kaldırma
1. Denetim masasından Programlar ve özellikler penceresinden programı kaldırın.
2. Program Files veya C:\Program Files (x86) klasöründen Simplify3D-4.1.2 klasörünü silin.
3. Gizli klasörleri görmeyi açıp C:\Users\x\AppData\Local\Simplify3D klasörünü silin.
4. Regedit i açıp Bilgisayar\HKEY_CURRENT_USER\Software\Simplify3D anahtarını silin.
5. Bilgisayarı yeniden başlatın.
Yorumlar
Yorum Gönder