Novexx yazıcıya, Türkçe etiket yazdırma

 



Sadece Türkçe değil, Rusça, Yunanca, Arapça, İbranice gibi dillerde de etiket basabilirsiniz.. Bunu iki yöntemle yapabilirsiniz. Bitmap (.bmp) uzantılı bir resim varsa bununla veya yazıcıya true type (.ttf) font yükleyerek.. 

Tabi NiceLabel gibi etiket tasarım programı kullanıyorsanız işiniz daha kolay, NiceLabel, istediğiniz fontta yazdığınız metinleri, windows driver ile bitmap yani resime çevirerek yazıcıya yollayacaktır. 

Ama diyelim ki C# ile windows driver kullanmadan yani yazıcının kendi dilini kullanarak (Novexx yazıcılarda EasyPlug, Zebra yazıcılarda ZPL) etiket basacaksanız.. Türkçe yazmak için yazıcıya Utf-8 karakterler yollamanız gerekir, bundan önce yazıcıya font yüklemelisiniz..


Yazıcıya font yükleme

Not: Yeni nesil XPA934 gibi yazıcılarda, yazıcının dahili flash hafızasına etiket şablonu veya font yüklenebiliyor, harici usb hafızaya gerek kalmıyor..

Fontu usb hafıza içine koyup yazıcıya takmamız gerekiyor. Belirtmeliyim ki yazıcı her usb belleği tanımaz.. 4GB veya 8GB kapasiteli Syrox marka usb bellek ile sorunsuz çalıştığı gözlenmiştir. 


Öncelikle FAT32 olarak PC de format atılmalıdır. Sonra linkte paylaştığım beş klasör usb belleğe kopyalanmalıdır. Usb bellek yazıcıya takılmadan önce yazıcı menüsünde bazı ayarlar gerekiyor :

INTERFACE PARA -> DRIVEASSIGNMENT -> Drive C -> USB Stick

SYSTEM PARAMETER -> Character sets -> UTF-8

SYSTEM PARAMETER -> Font downl. area -> 640 KBytes


Yazıcı menüsüne nasıl girildiğini daha önce anlatmıştım. "Yazıcı kontrol paneli kullanımı" başlığı altında burada yazmıştım.

Bu ayarları yaptıktan sonra yazıcı kapalıyken usb belleği takın ve yazıcıyı açın. İşlem bu kadar.. (usb bellek yazıcı kapalı iken çıkarılıp takılmalıdır) Artık yazıcı her açıldığında fontu usb bellekten okuyacak ve etiketlerde bu fontu kullanabileceksiniz. 

Belleğin yazıcı tarafından görülüp görülmediği testi için menüde :

SERVICE FUNCTION -> Memory card test

FONTS klasörüne iki font koydum, FONT900.TTF (normal) ve FONT901.TTF (bold) olarak bunları aşağıdaki şekilde etiket tasarımında kullanabilirsiniz :




#!A1#DC

#IMSR100/100

#ERN/1//0

#T5#J5#YN900/0B/50///Test Türkçe üğişçöı#G

#T5#J15#YN901/0B/50///Test Türkçe üğişçöı#G

#Q3



#YN901/0B/ satırındaki B, karakterlerin, fontun içindeki kalın harflerle basılmasını sağlar, B yazmazsanız karakterler daha ince olacaktır, #YN901/0/ gibi.. 50 ise font büyüklüğüdür. #IMSR100/100 sırasıyla mm olarak etiket genişliği ve yüksekliğidir. #T5#J5 ise basılacak bilginin mm olarak yatay ve düşey eksendeki konumudur..


USB bellekten grafik basma

Yukarıdaki linkten indirdiğiniz beş klasörden biri GRAPHICS klasörüdür. Örnek olarak içine yeni TL sembolünü koymuştum, TL.BMP olarak. Yani .bmp dosyasını bu klasöre koymanız gerekiyor. Yazıcı tek renk olduğundan, etiketlerin güzel çıkması için basacağınız .bmp uzantılı dosyaların tek renkli yani siyah ve beyaz olmasına dikkat ediniz..

Bmp dosyasının eni ve boyuna, kaç pixel olduğuna dikkat edin. Bunu Irfanview gibi bir programla kontrol edip gerekirse aynı programla küçültebilirsiniz.. Örneğin 300dpi bir yazıcıda 1mm de 12dot vardır, yani 12 pixel.. 200dpi bir yazıcıda 1mm de 8 dot basılabilir. Örneğin resim genişliği 500 pixel ise 500/12 = 41 mm genişliğinde etikete basılacaktır.



Irfanview da bir resmi açtığınızda sol alt köşede büyüklüğü ve renk sayısı gözükür. 


Bu dosyayı Easyplug dili ile şu şekilde çağırabiliriz :


#!A1#DC

#IMSR100/100

#ERN/1//0

#T5#J15#YG/0///C:\GRAPHICS\TL.BMP#G

#Q3



Easyplug dosyalarını daha önce C# ile yaptığımız programla yazıcıya yollayabilirsiniz.. C# la uğraşamam derseniz hazır derlenmiş .exe halini indirip direk kullanabilirsiniz. (indirdikten sonra txt uzantısını zip yapın) Exe yi indirip çift tıklayın, ardından easyplug kodları kopyala yapıştır ile boş text box a yapıştırın. Önce Connect sonra Send butonuna tıklayın..



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

Uzak I/O modülü olarak PLC kullanmak