RJ45 4 - Novexx yazıcı için etiket tasarımı ve ethernet bağlantısı


Etiket tasarımı için NiceLabel olarak bilinen yazılımı kullanıyoruz. Novexx yazıcılar için ücretsiz sürümü mevcut.. Programı kurmadan önce internete bağlı olduğunuzdan emin olun.. Ücretsiz sürümü kullanabilmeniz için kurulumu bitirip, NiceLabel Designer ı açtığınızda bir form çıkacaktır, PC nin internete bağlı olduğundan emin olduktan sonra en alttaki Free ücretsiz sürümü tıklamanız gerekir. Ücretsiz sürüm yalnızca Novexx yazıcılar için olan windows sürücüleri görecektir. 

İsterseniz 30 günlük deneme sürümlerine de kurduğunuz programdan ulaşabilirsiniz. Yukarıda Dosya --> Hakkında --> Ürün seviyesini değiştir e tıklayarak 30 gün denemeyi başlatabilirsiniz.. 

Designer ı kullanabilmek için Windows versiyonunuza uygun windows driver ı bu linkten indirip kurmanız gerekiyor. Sürücüyü her zaman üretici sayfasından indirmenizi tavsiye ederim. Zip dosyasını açıp içindeki PrnInst.exe dosyası ile sürücü kurulumunu yapabilirsiniz. Kurulum yaparken, yazıcı modeli sorulacaktır, burada örneğin 64-08 i veya aldığınız yazıcıyı seçmeniz gerekiyor. Eğer şablon dosyası yada etiket tasarım dosyasını elde etmek istiyorsanız, sürücü kurulumunda bağlantı noktası olarak FILE: seçmeniz gerekir. Bu ayarı daha sonra da yazıcı özelliklerine girerek değiştirebilirsiniz. File seçiyoruz çünkü etiket tasarımını yazıcıya değil bir text dosyasına basmak istiyoruz.





Designer ı açınca Yeni Etiket Oluştur a tıklıyoruz. Açılan pencerede Novexx yazıcımızı seçiyoruz. Üç kez 
Sonraki butonuna basınca etiket ölçüleri sayfası açılacaktır. Burada örneğin genişlik 100mm, yükseklik 50mm seçelim. Bize 100x50 boş bir etiket sayfası açılacaktır. Soldan Metin butonuna tıklayalım, sonra etiket üstünde bir yere tıklayalım. Etiket üstünde çıkan Metin kutusuna çift tık yapıp içeriğini değiştirelim. Bu küçük pencerede dört tab bulunmaktadır. 




Burada önemli olan Stil tab ıdır. Burada font seçiyoruz, çıktı dosyasını düzgün alabilmemiz için yazıcının dahili fontlarını kullanmak gerekir, genelde YN101 ve YN102 kullanırız. Novexx YN101 bold u seçelim, aksi halde örneğin Arial seçersek sürücü bu metni grafike çevirecektir. Soldan birde Barkod ekleyelim etikete, yine etiket üstüdeki barkodu çift tık ile açıp içeriğini değiştirebilirsiniz. Metni ve barkodu kenarlarından tutup çekerek büyüklüklerini ayarlayabilirsiniz, ortasından tutup çekerek taşıyabilirsiniz.. Bunları kopyala/yapıştır ile de çoğaltabilirsiniz. Bunları SHIFT tuşu basılı tutarken seçip, yukarıdaki Hizala tuşları ile hizalayabilirsiniz.




Tasarım bitince, üst tarafta Dosya tab ına geçiyoruz ve üstteki Yazdır butonuna tıklıyoruz.





Çıktı alacağımız dosya konumu, ismi sorulacaktır. Kayıt türü: olarak tüm dosyalar seçelim, Dosya adı: xx.txt yazalım. Böylece bu dosyayı windows ta bulunan Not defteri ile açabilirsiniz.



Artık bu dosyayı S7-1200 ile mi, C# ile mi yoksa Windows XP de bulunan Hyper Terminal (Windows 10 da da çalışıyor) ile mi yazıcıya yollarsınız sizin bileceğiniz iş.. NiceLabel her etiket tasarımı için uygun olmayabiliyor. Daha doğrusu EasyPlug ın tüm komutlarını desteklemiyor. Bu durumda biz devreye girebiliyoruz.. Bu arada Not defterinde satır sonu karakteri kullanıldığı belli oluyor, yazıcı için satır sonu karakteri kullanmak şart değil. #T ve #J mm olarak metnin yada barkodun etiket üstündeki yerlerini belirtir. #Q1 komutu ise 1 adet etiket bas demektir.


PC den NiceLabel ile direk yazıcıya etiket yazdırma


Bu durumda yazıcı ip si ve PC ip si aynı gruba dahil olmalıdır. Yazıcı ip si varsayılan olarak 192.168.1.99 dur. Yazıcı ekranından değiştirilebilir. PC ip sini de örneğin 192.168.1.100 olarak ayarlayabilirsiniz. PC de ip ayarı yapmayı bu yazıda bahsetmiştim. Bağlantıdan emin olmak için Komut İstemi ekranından yazıcıya ping atabilirsiniz..




Eğer tanımlı değilse Windows sürücü ayarlarında, yazıcı özelliklerinde Bağlantı Noktası Ekle butonuna tıklayıp, Standart TCP/IP Port u seçip Yeni Bağlantı Noktasına tıklamanız gerekir. Standart yazıcı portu 9100 dür.






Bu durumda windows sürücüsünü kullanmış oluyoruz. C# veya S7-1200 ile yazıcıya yukarıdaki xx.txt dosyasını yollarsak windows sürücüsünü kullanmadan direk yazıcının dilini (EasyPlug) kullanmış oluyoruz. Yani windows sürücüsü bizim NiceLabel da yaptığımız tasarımı yazıcı diline çevirmektedir. Windows sürücüsü ile NiceLabel olmadan Excel, Word yada Acrobat Reader dan yazıcıya etiket bastırabilirsiniz. Örneğin Word ile tasarım yaparsanız safya büyüklüğünü, etiket boyutu kadar yapmalısınız...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

Köpüğü alınmış Windows AtlasOS