C# kodlama için SharpDevelop ve NuGet kurulumu


Bizim, müzikten diyez, akılsız telefondan kare olarak bildiğimiz # karakterine sharp demişler. Yani C# ingilizce olarak si şarp diye okunuyor. Si deyince ispanyolca evet demek ama neyse bunun konuyla ilgisi yok. C#, komutları, yapısı Java dan epey bir esinlenilmiş olmakla birlikte endüstriyel otomasyon işlerinde sıklıkla kullanılıyor. 

MS Visual Studio nun alternatifi olan SharpDevelop, Visual Studio nun aksine hafif bir uygulama bilgisayarı kasmıyor. Ücretsiz olan bu uygulama ile C# uygulamaları yazılabiliyor. 5 yıl önce geliştirilmesi durmuş ne yazık ki ama yine de Windows 10 da çalışıyor. Dezavantajı ise en fazla .net 4.5.2 yi destekliyor, yani WPF gibi yeni microsoft teknolojilerini desteklemiyor. Diskte yerim var derseniz, Visual Studio nun 2019 Community Edition yani ücretsiz olan  versiyonunu da kullabilirsiniz.
 
Aşağıdaki linkten kurulum dosyasını indirin :

https://sourceforge.net/projects/sharpdevelop/files/SharpDevelop%205.x/5.1/SharpDevelop_5.1.0.5216_Setup.msi/download


Kurulumu yaparken aşağıdaki gibi bir uyarı mesajı çıkabilir :

Bu uyarı mesajı çıkarsa, önce aşağıdaki linkten gerekli dosyayı indirin :


Download Microsoft Visual C++ 2008 Service Pack 1 Redistributable Package MFC Security Update from Official Microsoft Download Center


Download a tıklayınca çıkan pencerede vcredist_x86.exe yi seçerek Next e tıklayın dosya inecektir. İndirilen dosyaya çift tıklayınca açılan pencerede sol altta bulunan kutucuğu işaretleyip Install a tıklayınca C ++ redist kurulumu olacaktır. 

C++ 2008 Redist kurulumunu yapmama rağmen yukarıdaki resimde bulunan uyarı mesajı devam etti. PC yi kapat aç olmuyor. Sonradan jeton düştü. Bu işlem diğer birçok yazılımın da çalışması için gereken bir şey, PC ye yeni Windows 10 kurduysanız bu adımı atlamayın :

Denetim masası -> Programlar ve Özellikler -> Windows özelliklerini aç veya kapat  a tıklayın. Burada .NET Framework 3.5 yanındaki kutucuğu işaretleyin ve Tamam a tıklayın Windows 10 gerekli dosyaları indirip kuracaktır. 

Sonunda SharpDevelop kurulum dosyası uyarısız çalıştı. Next ardından I accept.. yazan kutucuğu işaretleyin, Next Next ve Install. İşlem tamam.

Masaüstüne SharpDevelop ikonu gelecektir. Start Page te bilgiler paylaşılsın mı gibi bir soru var burada I do not want to participate (istemiyorum kardeş) işaretleyip Save a tıklayın. 

New solution a tıklayınca aşağıdaki pencere açılıyor.


Bu pencerede üstte .NET Framework 4.5.2, ortada Windows Application ı seçip altta Name kutusuna proje ismini yazıyoruz ardından create butonuna tıklıyoruz. Böylece yeni bir form uygulaması yazabileceğimiz ekran açılıyor.

En üstteki menüde Project -> Manage Packages... tıklayınca açılması gereken Nuget bağlantısı açılmıyor.. Temel alınan bağlantı kapatıldı : Gönderme işleminde beklenmeyen hata oluştu gibi anlamsız bir mesajla karşılaşıyoruz..
Nuget i yazılımcı arkadaşlar bilir harici kütüphane dosyalarını projeye dahil etmek için kullanıyoruz. Nuget.org a bağlantı sorununu gidermek için Notepad (Not defteri) uygulamasını açıp aşağıdaki satırları yapıştırın, en üst satırda Windows.. ile başlayan satır yazsın ve nuget.txt olarak diske kaydedin.


Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\.NETFramework\v4.0.30319]
"SchUseStrongCrypto"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\.NETFramework\v4.0.30319]
"SchUseStrongCrypto"=dword:00000001


nuget.txt yi sağ klik Yeniden Adlandır (Rename) yapın ve adını nuget.reg olarak değiştirin. nuget.txt yerine sadece nuget görüyorsanız olmaz dosya uzantılarının görünür olması için gereken ayarları yapmalısınız. nuget.reg dosyasını çift tık ile çalıştırın, gelen uyarı pencerelerine evet evet diye tıklayın. Böylece registry ye nuget için gerekli ayar çekildi. PC yi kapatıp açın (restart) işlem tamamdır, artık nükhet pardon nuget e bağlanabilirsin..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

Uzak I/O modülü olarak PLC kullanmak