S7-1200 encoder bağlantısı

 


Resimdeki gibi bir düzenek kurdum. Step motor, üzerindeki kalemi hareket ettirerek teneke kutu üstünde bulunan kağıda minik bir çizgi koyuyor. Kutunun altında görülen mavi disk, 3D yazıcı ile basılmış bir encoder diski diyebiliriz. Sağ altta görülen fotosel mavi disk bir tur attığında bir sinyal veriyor. Burada amaç kutu hangi hızda dönerse dönsün, kalemin hep aynı yere işaret koymasıdır. Çalışan sistemin videosunu youtube bağlantısından izleyebilirsiniz.

Elimdeki S7-1200 röle çıkışlı olduğundan step motor sürme işini önceki yazıda anlattığım PLC Zero yapıyor. S7-1200, Q0.0 çıkışı ile PLC Zero girişine sinyal yolladığında kalem hareket ediyor. Kalem ile aslında bizim etiket aplikatörünü simüle etmiş oluyorum. PLC Zero yu ve kalemi etiket aplikatörü gibi düşünebiliriz. 



Encoder diski üstündeki kutucukları görmek için 5V ile çalışan
u-tip sensör kullanıldı. Sensör çıkışını S7-1200 I0.0 girişine bağlamak için 24V a çevirmemiz gerekiyor. Bunun için de yine ULN2004 entegresi kullanıldı.


PLC Zero, step motor bağlantısı için önceki yazıya bakınız.


Kutu farklı hızlarda dönerken aynı yere noktayı koyuyoruz




Aşağıdaki ayarları yaptığımızda (Sync input) I0.2 girişine bağlı fotosel her turda MD50 pulse sayacını sıfırlayacaktır. 30 Adet encoder palsı sayıldığında kalemi döndürerek kağıt üstüne noktayı koyuyoruz.


Burada Enable pulse catch kutucuğunu da işaretliyoruz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

Uzak I/O modülü olarak PLC kullanmak