Null-Modem Emulator com0com - Sanal seri port olayı

 


Bazen donanımınız olmadığından veya farklı nedenlerle seri port ile çalışan yazılımınızı sanal seri port ile test etmek isteyebilirsiniz. İşte bu noktada com0com programı işe yarayabilir. Bu program bir çift sanal COM bağlantı noktası oluşturmaktadır. Bir çift dediğime bakmayın istediğiniz kadar çift oluşturabilirsiniz. Peki bir çift sanal COM port ne işe yarayacak ? Şöyle ki, birinden yollanan bilgi otomatik olarak diğerine gidecektir. Örneğin bir tanesi sizin özel yazılımınız tarafından kullanılacak, diğeri Hercules programına bağlanabilir. Böylece sizin yazılımdan Hercules'e veya tersi yönde iletişimi gözlemleyebilirsiniz. Hercules seri port, TCP/IP istemci veya sunucu olarak çalışabilen ücretsiz bir terminal programıdır..


com0com kurulumu

Linkte bulunan com0com-2.2.2.0-x64-fre-signed.zip dosyasını indirin. 

Not: Farklı yerlerden com0com-3.0 gibi dosyaları boşuna indirmeyin çünkü Windows 10 da çalışmıyorlar.

Program, C:\Program Files (x86)\com0com dizinine kurulacaktır. setuppg.exe 
dosyasına çift tık yaparak bir ayar yapmak gerekiyor. Üstteki resimde gözüktüğü şekilde iki kutuya COM1 ve COM2 yazdıktan sonra sol tarafta CNCA0 üstüne tıklayın.. Resimdeki mesaj gelecektir.. Evet ve ardından Apply (uygula) butonuna tıklayın. Ayar pencerisi son haliyle bu şekilde olacaktır :





Not: Sizin bilgisayarda COM1 ve COM2 uygun olmayabilir, hangi bağlantı noktaları uygunsa ona göre isimlendirme yapmanız gerekir. Hangi bağlantı noktalarının kullanıldığını Aygıt Yöneticisinde görebilirsiniz. Benim bilgisayarda COM3 kullanılmaktadır, aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

com0com, Aygıt Yönetici sinde aşağıdaki gibi gözükecektir.






Hercules kullanımı

Hercules, kurulum gerektirmemektedir. Programı çalıştırdıktan sonra Serial sekmesini seçin. COM bağlantı noktasını seçip Open butonuna tıklayın. 



Bağlantı noktası açılacaktır. Karşı tarafa bilgi yollamak için resimde gözüktüğü gibi Send kutularından birine bir şey yazın ve Send butonuna tıklayın. Bilginin sonuna satır sonu karakteri de eklemek için <CR><LF> veya <LF> yazın.




B4J IDE ile yazılan bir program ve Hercules, sanal bağlantı noktaları üzerinden bu şekilde haberleşmekteler. B4J ile yazılan programlar, Java 11 altyapısını kullandığından Windows veya Linux ortamında çalışabilmektedir. Ayrıca B4J (basic) dilini öğrendiğinizde, B4A ile Android cihazlar için de program yazabilirsiniz. Resimde görülen programı yardım sever B4X forum sitesinden indirebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VBA - Mscomm (seri port) ile veri loglama

RJ45 2 - Novexx barkod yazıcıya, S7-1200 plc ile etiket yazdırma

PC_SIMU V3 ile S7-1200 simülasyonu